Welkom bij Autorijschool Langs de Lek!

2toDrive?

2toDrive is sinds 1 november 2011 een tijdelijk experiment met een duur van 6 jaar. Het doel van het experiment is, om het aantal verkeersdoden per jaar terug te dringen door jonge bestuurders begeleid te laten autorijden. Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.


2toDrive: theorie-examen vanaf 16 jaar

Jongeren kunnen zich vanaf 16 jaar inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd 18 jaar. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij de reguliere examens.

2toDrive: rijlessen vanaf 16,5 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen via een rijschool naar keuze. Ook kunnen zij een tussentijdse toets afleggen. Voorheen was de minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen 18 jaar.

2toDrive: rijexamen vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen zich vanaf hun 17e inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Om rijexamen te mogen doen, moeten de jongeren wel een theoriecertificaat hebben. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij normale examens. Als de jongeren slagen voor het examen, krijgen zij hetzelfde rijbewijs als een volwassene. Het verschil maakt dat deze jonge bestuurders tot hun 18e alleen mogen autorijden onder begeleiding van een coach. Een coach staat geregistreerd op een begeleiderspas. In totaal mogen er 5 coaches per begeleiderspas worden geregistreerd. Na de 18e verjaardag mag deze nieuwe volwassene, zelfstandig de weg op.

Met het behalen van het autorijbewijs, mogen de jongeren ook op een brommer of scooter rijden. Hierbij hoeven zij niet begeleid te worden door hun coach. Het jongerenrijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs is pas in het buitenland geldig, wanneer de jongere de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Eisen aan bestuurder 2toDrive

De bestuurder moet na het slagen voor het praktijkexamen tot zijn 18e jaar:

  • Voldoen aan de gebruikelijke eisen die aan een bestuurder worden gesteld;
  • In het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een begeleiderspas;
  • Minimaal 1 geregistreerde begeleider (coach) hebben.
  • Maximaal 5 coaches op 1 begeleiderspas hebben.